2015 m. birželio 21 d., sekmadienis

Okonomiyaki su morkomis ir lėtai troškinta kiaulienos šonine

Apsnūdusiais savaitgalių rytais mūsų nedidukėje virtuvėje beveik visada kepami blynai. Kartais jie nebūna saldūs, jų tik tešla kiek salsteli. Taip ir vakar, berisnodama per balas, atsiradusias ant takelių po ilgai laukto lietaus ir galvodama apie orkaitėje ramiai pukšinčią šoninę, sumąsčiau, kad gaminsiu pikantiškus ir labai širdingus okonomiyaki'us.
 
Och, kaip gerai jie yra su keletą valandų troškinta šonine! Kraipai galvą, nes nežinai, kas tai yra okonomiyaki? Visų paprasčiausiu pavidalu tai yra "japoniški blynai" iš miltų, vandens, kiaušinių ir susmulkintų kopūstų. Bet... prieik arčiau, pašnibždėsiu į ausį šį tą apie juos skanaus...
 

Jei svajoji apie kažką tikrai gero, jaukaus ir gana sotaus, turi išbandyti štai tokį variantą: morkomis kvepiantis iš išorės apskrudęs ir auksinis, o viduje minkštas ir gaivus šviežių kopūstų blynas, dosniai apkrėstas majonezo "pusnimis" ir okonomiyaki padažu su skalsiomis "šokančiomis" tuno drožlėmis, ant viršaus - keli sultingi gardžiame medaus, česnakų, imbiero bei apelsinų sulčių ir sūrsvos sojos padaže karamelizavusios šoninės gabalėliai, o pabaigai - viską karūnuojanti saujelė traškių ir aštrokų svogūnų laiškų griežinėlių. Ko gero, dabar mane suprasi, kai papasakosiu apie kulinarinį spektaklį, vykusį kepant šiuos blynus.  
 


Baigdama fotografuoti pirmąjį blyną paprašiau, kad mano žmogus pamažu sėstų prie stalo ir pradėtų tuštinti lėkštę, nelaukdamas manęs, kol blynas dar nespėjo ataušti. Apie nelaukimą manęs, žinoma, juokauju, ypač jam įsipylus šalto alaus. Kol kepė mano blynas, o po to, kol buvo fotografuojamas, karsčiausi ant kėdės ir palangių, ieškodama daugiau šviesos ir ragaudama kąsnelis po kąsnelio pirmąjį blyną, užsigerdama alumi, nes - koks tai malonumas! Pakertantis kojas, užburiantis sielą. Sunku susivaldyti.
 

Na, tiesą sakant, aš net nebandžiau valdytis. Šypt! Pilnais žandais verčiau virtuvę nemažėjančia indų krūva, apipinta susižavėjimo šūksniais, matant, kaip nuo blyno karščio "šoka" plonytės džiovinto tuno drožlės.
 
2 labai išalkusiems valgytojams reikės:
 
Lėtai troškintai kiaulienos šoninei reikės: 
500 g kiaulienos šoninės be kaulo
3/4 puodelio vištienos sultinio
1/4 puodelio Tamari sojos padažo
2 kupinų valgomųjų šaukštų medaus
2 česnako skiltelių
1/2 valgomojo šaukšto smulkiai sutarkuotos šviežios imbiero šaknies
1/2 apelsino

Okonomiyaki reikės:
1 puodelio (kurio talpa 250 ml) miltų
2/3 puodelio šalto vandens
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1/2 valgomojo šaukšto cukraus
1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
230 g kopūsto
2 kiaušinių
4 arbatinių šaukštelių sezamo aliejaus
1 didelės morkos
Laiškinio česnako laiškų
Majonezo
Okonomiyaki padažo arba tiršto ir saldaus Teriyaki padažo
Džiovinto tuno drožlių (nebūtina)

Okonomiyaki su morkomis ir lėtai troškinta kiaulienos šonine

1. Česnako skilteles nulupkite ir sutarkuokite. Į nedidelį prikaistuvį supilkite sultinį, sojos padažą, išspauskite apelsino sultis, sukrėskite medų, sudėkite česnaką ir imbierą. Viską išmaišykite, kaitindami ant didelės ugnies, užvirkite. Pavirkite 1 minutę.
2. Į gilų kepimo indą įdėkite šoninę ir užpilkite padažu, mėsa turi būti visiškai apsemta. Uždenkite kepimo indą folijos lakštu.
3. Troškinkite mėsą iki 160 C įkaitintoje orkaitėje 2 val.
4. Ištroškusią mėsą išimkite ant lentelės. Palikite šiek tiek atvėsti. Tuo tarpu nukoškite padažą, pusę jo užvirkite ir kaitinkite apie 15 minučių, kol truputį sutirštės. Supjaustykite šoninę 1 cm storio juostelėmis, sudėkite vienu sluoksniu į kepimo indą, užpilkite sutirštintu padažu ir kepkite iki 160 C įkaitintoje orkaitėje neuždengtą apie 30 minučių, kol mėsos kraščiukai gražiai karamelizuosis.
5. Kol šoninė karamelizuojasi, iškepkite blynus. Kopūstą nuvalykite, nuplaukite vandeniu, išpjaukite kotą, išpjaukite lapų gyslas, lapus supjaustykite 1,5 cm. kubeliais. 
6. Morką nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka. Smulkiai supjaustykite nedidelį ryšelį laiškinio česnako laiškų.
7. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius ir vandenį.
8. Suberkite į tešlą susmulkintus kopūstą, morką ir laiškus, maišykite apie pusę minutės, kol viskas pasidengs tešla.
9. Įmuškite kiaušinius ir lengvai išmaišykite. Maišykite ne ilgiau nei pusę minutės.
10.  Keptuvėje įkaitinkite pora (ne daugiau) arbatinių šaukštelių aliejaus, tolygiai paskirstykite. Iš pusės tešlos suformuokite blyną. Keptuvę uždenkite dangčiu ir kepkite ant vidutinio karščio 4 minutes. Tada blyną - kaip galima atsargiau, apverskite, nespauskite, kad išliktų purus ir, jau neuždengus keptuvės, kepkite dar 5 minutes.
11. Iškeptą okonomiyaki papuoškite padažu ir majonezu, ant viršaus uždėkite keletą šoninės gabalėlių, apibarstykite tuno drožlėmis ir susmulkintais svogūnų laiškais, o tada skanaukite. Skaniausias karštas!

Komentarų nėra: