2015 m. balandžio 27 d., pirmadienis

Žiauriai šokoladiniai blynai

Nepaisant to, kad turiu tikrai daug kuo pasidalinti: visas sąrašas neatsiklausomos muzikos, atsitiktinai į rankas patekęs naujas Alessandro Baricco perliukas ir pavasario vėjai išpūtę žmones iš namų į laukus, bet tai neįsivaizduoju, kaip įrašo apie tris naktis iš eilės sau leistus kirsti blynus nepradėti nuo kokių nors riebaluotais pirščiukais nučiupinėtų vaikystės prisiminimų? 



Mano močiutė, su kuria gyvenau nuo mažumės, gaminti nemėgo, o tai reiškė, kad paprastai pietums valgydavome dar ryte iš po vištų surinktus kiaušinius, kuriuos tereikėdavo iškepti ar išvirti, mutinį iš juodos duonos, šalto šulinio vandens ir žiupsnio cukraus, virtą mėsą arba sūrokus kotletus bei miežinių kruopų sriubą su morkomis ir virtas bulves, visad patiekiamas su rūgpieniu nuo pečiaus iš molinio ąsočio. Dažni pietūs būdavo ir tie išsipūtę, šiek tiek paskrudę švilpikai, kurie itin smarkiai man patiko: ne vieną kartą meldžiausi už vakarykštes bulves. Išskyrus auseles, kurių kepimas reikalavo daugiau laiko ir pastangų, ir vėdarus, mes valgėme paprastą bei greitai paruošiamą maistą. Aišku, visų svarbiausia, viskas buvo gaminama iš šviežių, naminių produktų, o šaldytuve nebuvo nei margarino, nei parduotuvinio pieno, nei majonezo ar kitokių panašių dalykų. 

Nors močiutei gaminti maistą buvo tikras košmaras, ji man atrodė kaip kokia blynų užkalbėtoja, galinti miltus, pieną ir kiaušinius paversti pačiais skaniausiais blynais šioj Žemėj. Ji ne kartą juokais yra pašnabždėjusi, kad visa blynų paslaptis - žiupsnelis druskos. Močiutės virtuvėje blynai buvo kepami sunkioje špižinėje keptuvėje ant kiaulės taukų. Prisiminimuose vis dar matau, kaip ji iškilusius ir purius blynelius sudeda į lėkštę ir apibarsto žiupsneliu cukraus. Girdžiu alkį keliantį čirškėjimą, tirštą tešlą šaukštu krečiant į keptuvėje burbuliuojančius taukus, ir užuodžiu gardžiai riebų blynų kvapą. Kaip kad sako Jonas Mekas: „Blynus juk geriausia kepti ant taukų. Jeigu jų nėra, tuomet tinka ir sviestas. Viskas turi būti pagaminta rankomis." Kai pagalvoju, nieks nesuskaičiuos, kiek šimtų blynų buvo iškepta močiutės rankomis... Prisiekiu - ji mokėjo puikiai iškepti blynus.



Kai man suėjo dvylika metų, per darbų ir darbelių pamoką išmokau kepti lietinius blynus, perteptus nusikalstamu braškių uogienės ir plaktos grietinėlės kiekiu. Iš tiesų tą vasarą, prieš krentant į lovą, nusinešdavau į vasarinę virtuvėlę miltų ir kepdavau pusryčiams kalnus blynų. Naminė grietinėlė buvo itin riebi, bet aš su sese kraudavome ją ant lietinių net nesusimąstydamos apie kalorijas. Mes įklimpome. Ypač aš - blynai ne kartą galbėjo mane nuo bado, kai, iki vėlumų prisivažinėjus riedučiais, žvėriškai užsimanydavau valgyti. Kaip jau supratote, esu suvalgiusi begalę blynų. O kur dar čirviniai ir mieliniai blynai... Dabar patys pačiausi - taip mūsų vadinami: žiauriai šokoladiniai blynai.



Šie blynai praeitą savaitę mano naktipiečių tope pasiekė pirmą vietą: drėgni, saikingai saldūs ir pilni su kaupu šokoladinio sodrumo. Trumpai tariant, jie - tai toks tarpinis variantas tarp šokoladinio pyrago be miltų ir labai kakavinių lietinių. Pusryčiams šiuos blynus valgome su mažu lydyto sviesto gumulėliu, aplietus tiršta aviečių uogiene - taip, pernelyg tobula, kad nepasiduoti vaikiškam džiūgavimui. Jie tokie "oho"!!! Keletas blynelių, užsigeriant stipria kava arba pienu, suteikia pasitenkinimą ir pilveliui, ir širdžiai.


Šių blynų sudėtyje nėra kvietinių miltų ir pieno, taigi negaliu visiškai neabejodama parašyti, kokia mano močiutės nuomonė būtų apie juos, bet yra žiupsnelis druskos. O ji ir šokoladas tikrai tinka vienas kitam. Dar viena gudrybė yra naudoti elektrinį plaktuvą kiaušiniams išplakti, kad su jais į tešlą patektų kuo daugiau oro. Ir būtinai neperkepti! Tokiu būdu blynų vidus bus minkštas ir klampus, o paskrudusi ir šiek tiek karamelizavusis išorė - traški. Jei mėgstate juodą šokoladą su apelsinais taip, kaip - aš: tada mane suprasite, jog šie blynai nusipelnė, kad, juos kepant, su jais šiek tiek užsiimtumėte ir pažaistumėte. 


4 valgytojams pasilepinti reikės:
160 g juodojo šokolado (šokolado masėje kakavos sausųjų medžiagų ne mažiau kaip 70 proc.)
120 g lydyto sviesto Ghi arba paprasto sviesto
4 kiaušinių
4 valgomųjų šaukštų rudojo cukraus "Demerara"
3 valgomųjų šaukštų migdolų miltų
3 valgomųjų šaukštų Amisa mišinio blyneliams, be glitimo arba kvietinių miltų
1/8 arbatinio šaukštelio druskos
1 apelsino nutarkuotos žievelės
Kepimui:lydyto sviesto Ghi

Žiauriai šokoladiniai blynai
 
1. Šokolado plyteles susmulkinkite nedideliais gabalėliais. Į prikaistuvį įpilkite karšto vandens. Maždaug pusę prikaistuvio. Ant prikaistuvio viršaus uždėkite dubenėlį, kurio dugnas neturi siekti vandens. Į dubenėlį sudėkite šokoladą ir sviestą. Kaitinkite prikaistuvį ant mažos ugnies. Tirpstantį šokoladą ir sviestą truputį pamaišykite. Neleiskite vandeniui po dubenėliu kunkuliuoti, nes šokoladas taip gali perkaisti. Kai šokoladas ir sviestas ištirps, taps vienalyte, blizgia mase, iš karto nukelkite dubenėlį nuo prikaistuvio ir atidėkite į šalį šokolado ir sviesto masę šiek tiek atvėsti.
2. Tuo metu atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Elektriniu plaktuvu išplakite trynius su cukrumi. Plakite apie 5 minutes, kol plakinys bus lengvas ir purus. Šį plakinį įmaišykite į šiltą šokolado ir sviesto masę. Paskui įmaišykite migdolų miltus, miltus ir druską bei apelsino žievelę. Maišykite tik, kol neliks sausų miltų kruopelių.
3. Išplakite baltymus, kol bus standūs ir blizgūs. Į tešlą įmaišykite didelį šaukštą baltymų, paskui švelniai įmaišykite likusius baltymus. Atidėkite tešlą į šalį 15 minučių išbrinkti.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Į keptuvę įdėkite pusę šaukšto sviesto, ištirpinkite ant vidutinės ugnies. Nuimkite įkaitintą keptuvę nuo ugnies. Valgomuoju šaukštu pilkite į keptuvę tešlą, iš dviejų valgomųjų šaukštų išeis vienas blynas. Suformuokite tokių keletą. Tada grąžinkite keptuvę ant ugnies, kepkite 30 sekundžių, tada pašaukite keptuvę 30 sekundžių į orkaitę, kai ištrauksite keptuvę iš orkaitės, blynų viršuje iškils pūslelių, apverskite mentele, kepkite dar 30 sekundžių. Labai svarbu blynų neperkepti. Viduje turi išlikti minkšti ir drėgni.
5. Iškepusius blynus sudėkite į lėkštę, keptuvę išluostykite popieriniu rankšluosčiu, vėl tirpinkite sviestą, dėkite tešlą, nuėmus keptuvę nuo ugnies, ir kepkite. Taip iškepkite visus blynus. Tiekite nedelsdami, ant viršaus užkrėtę šaukštelį sviesto ir mėgstamos uogienės.

Komentarų nėra: