2015 m. vasario 3 d., antradienis

Vegetariška Miso sriuba su grikių makaronais ir špinatais

Įpusėjus žiemai, mūsų namuose ir vėl prisimenama šildanti, skrandžio neapsunkinanti, bet pakankamai soti, Miso sriuba, kurios receptą prieš penkerius metus iš egzotiškos Japonijos parsivežė mano žmogus. Šią sriubą mes labai mėgstame. Iš tiesų, nėra nieko panašaus į tą skonį, kurį pajunti, kai paragauji pirmąjį šaukšą Miso sriubos. Kažkas Tokio Gero! Taip gerai, kad net nenustembi, kai ima gėrėtis širdis: "Oi, kokia nuostabi sriubelė!". Kaip paaiškinti, jei dar niekada neragavote, kodėl ši sriuba - visai paprastas patiekalas - taip šildo kūną ir ramina sielą?


Pradėsiu nuo pradžios - nuo 2010 metų vasario 20 dienos mano žmogaus laiško į snieguotą Lietuvą ištraukos. "Šiandien šaltas vėjas pučia kaip reikiant, o iš ryto gąsdinančiai po kojomis vis drebėjo žemė, bet vis tiek su Joa ir Marija-Malola keliavome į Kiotą. Traukiniu iki jo nuvažiuoti užtrunka penkiolika minučių, o šis miestas toks - neįprastai keistas, kad kiekvieną kartą, kai į jį nuvažiuojame, liekame iš naujo gerąja prasme nustebinti. Štai ką tik vėl lengvai krestelėjo žemė. Kai valgėme mūsų pamėgtoje izakaya - tokioje nedidelėje, jaukioje užkandinėje (ji dar viena priežastis kodėl taip dažnai lankomės Kiote), kur be mūsų tilpo tik gera dešimtis žmonių, darėsi net juokinga, kaip mes krūpčiojame nuo žemės virpčiojimų, o japonai į tai net nereaguoja, tik prisėda, nes stovint netenki orientacijos.
  

Izakaya užkandinės Tau patiktų: iš karto, vos įėjus, pasijunti kaip kitame pasauly. Nusiauni batus, prisėdus atneša šiltus drėgnus rankšluostėlius rankoms, o kimono apsisiautęs šeimininkas, kuris dažnai pats ir gamina, ir aptarnauja, geriau Tave pažinęs, pavaišina sake ar tradiciniu alumi. Tokios gyvenimo džiaugsmo vietos, kaip kad Tu mėgsti sakyti. 


Be to, apsilankęs čia, atrodo, su šiuo sykiu bus penktas kartas, išsiaiškinau, kaip verdama ta gardžioji Miso sriuba. Šeimininkas net nedvejodamas užrašė receptą kaip geram, senam draugui. Pabandysime, kai grįšiu į Lietuvą, išsivirti namie, tik reikia nepamiršti parsivešti miso. Tai tikrai tokia sriuba, kurios pasiilgsiu ir kurią Tu girsi." 



Taigi, nors mano žmogus laiškuose labai daug rašė apie Miso sriubą, kol jis vasaros pradžioje negrįžo į Lietuvą, ne tik neviriau, bet ir neieškojau, kur galėčiau šios sriubos paragauti. Klausinėdamas japonų draugų ir pamėgtos užkandinės šeimininko, jis iš lėto atskleidė ne vieną Miso sriubos virimo paslaptį. Taip aš su kiekviena smulkmena apie šią sriubą, net nežinodama jos skonio, virtau naminės Miso sriubos šalininke.


Kažkodėl dauguma mano pažįstamų, kai vaišinu juos namuose išvirta Miso sriuba, galvoja, kad tai yra ilgai trunkantis ir sudėtingas reikalas. Nieko panašaus. Yra tik du svarbūs dalykai, kuriuos reikia žinoti: 1) kaip išvirti aromatingą dashi sultinį ir 2) kaip taisyklingai į jį įmaišyti miso pastą, visa kita galite keisti savo nuožiūra - kas jums skanu, ką turite šaldytuve, tą ir dedate į sriubą.

2 valgytojams reikės:
8 džiovintų shiitake grybų
15 g kombu (jūržolių raizginio)
1 - 2 arbatinių šaukštelių sojų padažo "Tamari"
3 - 4 valgomųjų šaukštų šviesios miso pastos
1/2 arbatinio šaukštelio nerafinuoto sezamų aliejaus
1/2 valgomojo šaukšto "Teriyaki" padažo
1 arbatinio šaukštelio rapsų aliejaus
100 g grikių makaronų
150 g natūralaus šilkinio tofu
Saujos špinatų lapelių
Keleto svogūnų laiškų
Žiupsnelio sezamo sėklų

Vegetariška Miso sriuba su grikių makaronais ir špinatais

1. Grybus užpilkite 1 litru karšto vandens, kai vanduo atvės, palikite sandariai uždarytus šaldytuve 10 - 15 valandų, kad išbrinktų. Nuo grybų vanduo įgauna gražiai gelsvai rusvą spalvą ir ryškų miško aromatą. Grybus nusunkite per sietelį, pasilikdami "grybų sultinį".
2. Popieriniu rankšluosčiu švelniai nuvalykite kombu gabalėlius ir pamerkite 30 minučių į "grybų sultinį". Kombu nesudėtinga rasti parduotuvėse "Aliejus".
3. Tuo metu paimkite du dubenėlius, kuriuose patieksite sriubą. Pirmiausia nuplaukite špinatus, juos, gerai nusausintus, šiek tiek pasmulkinkite ir padalykite tarp dubenėlių. 
4. Tada atsargiai supjaustykite tofu nedideliais kubeliais ir padalykite tarp dubenėlių taip pat.
5.  Gerai nusunkite shiitake grybus, kad būtų kuo sausesni. Nupjaukite ir išmeskite kietus kotelius, o kepurėles plonai supjaustykite. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite rapsų aliejų ir ant vidutinės ugnies keletą minučių pakepkite grybus, įmaišydami sazamų aliejų ir "Teriyaki" padažą. Padalinkite grybus tarp dubenėlių.
6. Išvirkite makaronus pagal instrukciją ant pakuotės ir gerai nukoštus padalykite tarp dubenėlių.
7. Atėjo laikas pabaigti ruošti sultinį: "grybų sultinį" su kombu gabalėliais supilkite į prikaistuvį ir ant mažos ugnies kaitinkite, kol sultinys ims garuoti, o prikaistuvio šonuose pradės kilti burbuliukai, tik neužvirkite. Kombu gabalėlius išmeskite, o sultinį perkoškite ir užvirkite. Įmaišykite "Tamari" padažo.
8. Išjunkite ugnį, nukelkite prikaituvį ir per sietelį įmaišykite miso pastą. Miso pastos kiekį reguliuokite pagal savo skonį - aš 1 litrui sultinio imu 3-4 valgomuosius šaukštus pastos. Jei neturite nedidelio sietelio, pirmiausia, miso pastą nedideliame dubenėlyje praskieskite keliais šaukštais karšto sultinio, taip ją bus lengviau išmaišyti sriuboje. Galite miso pastą įmaišyti prikaistuvy laikant ant labai silnos ugnies, svarbu, kad sriuba neužvirtų.
9. Jei miso pastą maišėte nukėlę nuo ugnies ir reikia, sriubą pakaitinkite, tik jokiu būdu nekaitinkite ilgai ir neužvirkite, nes verdant miso pastą, žūsto jos vertingos maistinės medžiagos.
10. Išpilstykite karštą miso sriubą į paruoštus debenėlius, apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais ir sezamo sėklomis. Nieko nedelsdami - dar karštą, patiekite. 

P.S.:Ir paskutinis (pats svarbiausias) sakinys: kai jau viską žinote, siūlau imti ir pasigaminti. Skanaus!    

Komentarų nėra: