2014 m. gruodžio 11 d., ketvirtadienis

Iki Kalėdų liko 13 dienų: meduoliai iš "plikytos" tešlos



Jei Kalėdų nuotaika kažkur pasiklydo, būk kantrus su savimi. Jei neatrandi Advento ramybės ar suaugusio žmogaus protas kužda širdžiai, jog Stebuklo nebus, neskubėk nusipirkti Kalėdų parduotuvėse, duok sau laiko, priimk savo jausmus ir vieną kitą valandėlę su jais pabūk. Šventės kūrimasis viduje vyksta per suvokimą, o kas kitas parodys, kokia vertinga yra laimė, jei ne neigiamų emocijų išgyvenimas.

Surask keletą minučių savo dienoje ir įsiklausyk užsimerkęs į kalėdinių dainų melodijas, kuriose tyliai aidi vaikystės juokas, kai nesivaržydavai vienas sau šokti priešais eglutę. Visą laiką šis paprastas vaistas šalia: tiesiog klausytis ir panirti į muzikos garsus. Pajusti plazdenantį virpulį paširdžiuose. Naiviai krykštauti pasimaivant ar niūniuoti kartu su atlikėjais, jei tik noris. O tikrai noris!

1. Ella Fitzgerald - Let it Snow! Let it Snow! Let it Snow!
2. Ella Fitzgerald - I've Got My Love to Keep Me Warm
3. Eva Celia - Santa Claus Is Coming To Town
4. Jason Mraz - Winter Wonderland
5. Lady Antebellum - Have Yourself a Merry Little Christmas
6. Sarah McLachlan - I'll Be Home For Christmas 
7. Florence & The Machine - Last Christmas
8. Joni Mitchell - River
9. Over The Rhine - All I Ever Get For Christmas Is Blue
10. Over The Rhine - Snowed in With You 
11. Over The Rhine - Darlin' (Christmas is Comin')
12. K.T.Tunstall - Lonely This Christmas
13. Norah Jones & Willie Nelson - Baby It's Cold Outside
14. Otis Redding - Merry Christmas Baby
15. Eva Celia - White Christmas


Kai pasijusi pralinksmėjęs ir pajusi gerumą ant dūšios, išsikepk meduolių. Naminiai meduoliai Kalėdoms yra labai gerai. Kartais tereikia nuspręsti imtis veiksmų ir net be didelių pastangų pradėsi aplink spinduliuoti džiaugsmą. Na ir kas, kad iki Kalėdų liko dar 2 savaitės. Aš meduolius visada kepu iš anksčiau, kad visi prieskoniai susidraugautų. Cinamonas, imbieras ir gvazdikėliai. Dar žiupsnelis kardamono, muskato ir pipirų. Mėgstu šį mišinį -, jei dar neturi savojo, išbandyk jį, tai tas pat, kaip uždegti aromatinę žvakę.

Šių meduolių receptas surankiotas iš daugybės bandymų iškepti pačius pačiausius - ne per kietus, bet ir ne per minkštus, ne per aštrius, bet ir šiek tiek kandančius į liežuvį, meduolius. Tokius, prie kurių norisi sukinėtis, nenueinant toli nuo dubens, nors vienas kitas kaip tik smagiai traška burnoje tarp dantų. 
Pabaigai, kol dar neišbėgai į parduotuvę pirkti sviesto, prieskonių ir miltų, viena svarbi meduolių kepimo taisyklė: kuo plonesnė tešla ir kuo ilgiau kepti - tuo trapesni būna meduoliai. 

P.S.: po meduolių kepimo namai kvepės dieviškai!

2 skardoms meduolių reikės:
1 arbatinio šaukštelio malto cinamono
1 arbatinio šaukštelio malto imbiero
1 arbatinio šaukštelio grūstų/maltų gvazdikėlių
1/2 arbatinio šauktelio grūstų/maltų kardamono sėklų
1/8 arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato riešuto
1/4 arbatinio šaukštelio maltų kvapniųjų pipirų
60 g sviesto
60 g rudojo cukraus (pvz., Demerara)
60 g natūralaus medaus
75 ml pieno
4 trynių (didelių kiaušinių)
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
275 g miltų "550 C" arba "550 D"

Meduoliai iš "plikytos" tešlos

1. Prieskonių mišiniui sumaišykite cinamoną, imbierą, gvazdikėlius, kardamoną, muskatą ir kvapniuosius pipirus.
2. Į prikaistuvį sudėkite sviestą, medų, cukrų ir supilkite pieną, kaitinkite ant vidutinės ugnies pamaišant, kol viskas taps vienalyte mase.
3. Sumažinkite ugnį iki mažos, suberkite prieskonių mišinį, gerai išmaišykite ir, vis pamaišant, virkite apie 5 minutes, kol masė šiek tiek sutirštės. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti (4-5 minutes).
4. Kol saldžioji masė vėsta, atsargiai nuo baltymų atskirkite trynius. Baltymų neprireiks, o trynius gerai ištrinkite. Tada iš pradžių po šaukštą į trynius įmaišykite karštą medaus masę, kai būsite įmaišę kokius 5 šaukštus, supilkite, nuolat maišant, likusią medaus masę. 
5. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, paskui juos po gerą saują berkite į šiltą kiaušinių ir medaus masės mišinį ir visą laiką maišykite (iš pradžių mediniu šaukštu, po to rankomis) tol, kol tešla nebelips prie rankų ir neliks sausų miltų. Turite gauti minkštą, malonų tešlos rutulį. Padalykite jį į dvi dalis. Kiekvieną tešlos gabalėlį suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent porai valandų, kad atšaltų. Geriausia per naktį.
6. Švelniai miltais pabarstykite paviršių, ant kurio kočiosite. Miltais pabarstykite ir kočėlą.
7. Atšalusią tešlą plonai iškočiokite (apie 3-5 mm storio lakštais). Formele arba stikline išspauskite meduolius. Šiaudeliu išspauskite sklylutes siūlui įverti, jei meduolius kabinsite ant eglutės. Meduolius sudėkite į kepimo skardą, ištiestą kepimo popieriumi. Palikti didelių tarpų nereikia, nes šie meduoliai, jei viską padarėte teisingai, nesiplečia.
8. Kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 7-8 minutes (vidurinėje dalyje), kol meduolių krašteliai taps rusvi. Kepant, nenuleiskite nuo meduolių  akių, ypač, jei tešlą iškočiojote labai plonai.
9. Leiskite meduoliams atvėsti ant grotelių, jei neturite jų, tiesiog išdėliokite lėkštėje. Atvėsusius meduolius laikykite sandarioje dėžutėje.

Komentarų nėra: