2013 m. liepos 12 d., penktadienis

Apie žaliąjį pesto

Šį receptą yra tikrai naudinga prisiminti, kai daržui, balkonui ar palangei ima vadovauti bazilikai, nors aš pirmąkart su žaliuoju pesto padažu susidūriau vidury žiemos, buvau labai išalkusi, šlapiomis kojomis nuo į batus prikritusio sniego, ir turiu pripažinti, taip, makaronai su šiuo padažu buvo tikras išsigelbėjimas, nors ir be grietinėlės, sviesto ar kitų jaukumų. Žaliasis pesto, jei turite smulkintuvą,nepaprastai greitai pagaminamas, aromatingas, gaivus ir lengvas šviežių bazilikų ir kedrinių pinijų padažas. Aišku, laikantis tradicijų, pesto reikėtų sutrinti tikroje grūstuvėje.


Nors sandariai uždarytą naminį pesto šaldytuve galima laikyti keletą dienų, aš dažniausiai gaminu tik tam kartui reikalingą kiekį. Tiesa yra tokia, kad šviežias pesto yra geriausias dalykas, kuris gali nutikti makaronams ir valgytojams vasarą. Priežastis, kodėl šį padažą reikia suvalgyti vos tik paruoštą, yra visai paprasta: bazilikai - viena iš jautriausių žolelių. Tikriausiai todėl namie gaminto pesto tiek spalva, tiek skonis intensyvesni, gaivesni nei pirkto.  


Vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių gerą ir skanų pesto – kokybiškų ir tinkamų ingredientų pasirinkimas. Tradiciškai pesto padažą sudaro bazilikai, česnakai, riešutai, alyvuogių aliejus, druska ir sūris.
Kalbant apie bazilikus, verta rinktis jauno šviežio baziliko nedidelius lapelius.Jie yra aromatingesni, ne tokie kartūs kaip subrendusio baziliko. Bazilikus visada, kol lupu česnaką ir skrudinu riešutus, apie 10 – 15 min. mirkau šaltame vandenyje, kad suminkštėtų ir būtų švelnesni. Didelius subrendusių bazilikų lapelius geriau blanširuoti: nuplautus lapelius sudėti į metalinį tinklelį ir greitai panardinti į verdantį vandenį, ištrauktus lapelius tuojau pat perlieti itin šaltu vandeniu.





Paprastai pesto padažas gaminamas su kedrinių pinijų riešutais. Dažnai vietoj jų naudoju anakardžių riešutus, rečiau - graikinius. Esu girdėjusi apie pesto su moliūgų sėklomis, tik niekaip neprisiruošiu jo išbandyti. Pinijas visada paskrudinu keptuvėje be riebalų, taip sustiprėja jų skonis.
 

Renkantis aliejų, nerekomenduoju naudoti itin gryno alyvuogių aliejaus, kadangi jis savo stipriu skoniu gali užgožti bazilikus. Aš paprastai šliukšteliu maišyto alyvuogių išspaudų aliejaus, kuris susideda iš rafinuoto alyvuogių išspaudų aliejaus ir gryno alyvuogių aliejaus.



Pesto padažas neverdamas - šis padažas tiesiog sumaišomas su karštais karštais makaronais ir pora šaukštų karšto makaronų nuoviro.

Patiekti šį padažą galima daugybe būdų, o aš labiausiai mėgstu su makaronais, dar įpjaustant pomidorų ir užmetant ant viršaus vieną kitą gražgarstę. Kartais jį valgome su daržovių sriubomis, salotomis ar tiesiog tepame ant paskrudintos duonos riekelės.
Reikia pasakyti, kad pesto padažą dažniausiai gaminu iš akies. Koks jis bus,priklauso nuo nuotaikos ir su kuo bus valgomas. Paskutinius kartus gamindama, vis matavau, kiek ko dedu ir štai žemiau pateikiu išgrynintą receptą.


3 valgytojams reikės:
250 g makaronų
1/4 puodelio tarkuoto parmezano (arba "Džiugo" sūrio) ir dar trupučio patiekimui
25 g druskos ir žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Žaliajam Pesto padažui reikės:
40 g bazilikų lapelių
1/4 puodelio (puodelio talpa 250 ml) kedrinių pinijų (apie 35 g) arba anakardžio riešutų
1 didelės česnako skiltelės
1/4 puodelio (puodelio talpa 250 ml)tarkuoto parmezano (apie 20 - 25 g) arba "Džiugo" sūrio
1/3 puodelio paprasto alyvuogių aliejaus  
Druskos ir žiupsnelio maltų juodųjų pipirų


Makaronai su žaliuoju pesto

1.Bazilikų lapelius užpilkite šaltu vandeniu. Pinijas paskrudinkite keptuvėje be riebalų, taip sustiprės jų skonis. Parmezaną smulkiai sutarkuokite. Česnako skiltelę nulupkite ir šiek tiek susmulkinkite.
2.Į elektrinį smulkintuvą suberkite atvėsusias pinijas, žiupsnelį druskos ir sutrinkite iki smulkių trupinių. Suberkite gerai nupurtytus, truputį nusausintus bazilikų lapelius, sudėkite česnaką ir susmulkinkite, kol gausite trupiniuotą masę. Suberkite sūrį ir susmulkinkite.
3. Dalimis įmaišykite alyvuogių aliejų. Maišykite atsargiai - pulsais - kad padažas liktų šiek tiek grumzdėtas, rupus. Padažą pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Jei maišau su makaronais, druska negardinu.
4. Dideliame puode pasūdytame vandenyje (du su puse litrai vandens ir 25 g druskos) virkite makaronus tiek laiko, kiek nurodyta pakuotėje, tada nusunkite, bet pasilikite truputį nuoviro. Labai svarbu makaronų nepervirti. Makaronus sumaišykite su pesto padažu, pasilikto nuoviro pora šaukštų ir parmezanu. Jei padažas gerai neįsimaišo ir reikia praskiesti, įpilkite dar šaukštą nuoviro. Patiekite apibarstę pomidorų skiltelėmis sumaišytomis su česnaku, sruska bei maltais juodaisiais pipirais ir gražgarstėmis. Galima liežuvį praryti - kaip skanu.  

Komentarų nėra: