2013 m. birželio 4 d., antradienis

"You can't ask Why about love!"

Pažįstu net keletą žmonių, kuriems vaikystėje patikdavo ardyti daiktus - laikrodžius, radijo aparatus ir pan., kad suvoktų, iš ko tie daiktai susideda. Daugelis iš jų tų daiktų taip ir nesurinkdavo atgal, likdavo keletas atliekamų detalių, kaip įprasta tokiose istorijose. Kartais mes visi tampame panašiais mažais gyvenimo ardytojais, bandome viską išsiaiškinti iki mažiausių smulkmenų, tačiau, kai reikia viską sudėlioti atgal į savo vietas, jau nebemokame. Kai L. Tolstojaus knygoje "Ana Karenina" Vronskis prisipažįsta, jog myli Anną, o ši paklausia kodėl, jis atsako: "Negalima klausti apie meilę Kodėl!" Iš tiesų, kartais kai kuriuos dalykus gyvenime ir reikia palikti, uždengtus paslaptimi, nebandyti atsakyti Kodėl. Kaip ir daiktus, taip ir santykius, svajones, tikslus galima sulaužyti, nors jų net nereikėjo taisyti. Kartais reikia tiesiog pasikliauti širdimi. Juk gyvenime visgi svarbiausia, ką jaučiame: ar esame iš tiesų laimingi. Dabar pats metas atradimams, klaidoms, nuotykiams bei patyrimams, išgyvenant juos, per daug visko neanalizuojant, kad liktų laiko pasidžiaugti.

Pastebėjau, kad patys įsimintiniausi ne tie įvykiai, kurie kruopščiai suplanuoti, o tie, kurie nutiko beveik arba visai savaime. Kaip tik prisiminiau vieną apniukusį vakarą, kai susitikome su Aušra ir netikėtai atsidūrėme supynėse, po to apžvalgos rate. Buvo įdomu ir gera. Ir visiškai nereikėjo žinoti, kas bus, pakako leistis į nuotykį...
Grįžus namo tą vakarą viriau žirnelių sriubą. 

Trinta žirnelių sriuba - viena puikiausių pavasario ir vasaros sriubų, ypač dėl spalvos ir dėl to, jog ji skani tiek karšta, kai už lango lyja, tiek šalta, ką tik ištraukta iš šaldytuvo, kai užeina karščiai. Dažniausiai verdu trintą žirnelių sriubą su mėtomis, bet mano žmogus labiau mėgsta šią - su kiaulienos šonine. Nesvarbu su kuo būna sriuba, visada pasiskrudinam čiabatos riekelių, dažom jas į sriubą - skaniau nebūna.
Manau, šią sriubą pavyks lengvai išvirti visiems per 20-30 min., net jei anksčiau niekada neteko gaminti sriubos. Taigi, ji nuostabi, kai po ilgos ilgos dienos norisi kažko naminio, jaukaus ir greitai. Ir žinokite, jei neturite kiaulienos šoninės, neatsisakykite išsivirti šios sriubos, skonis bus lengvesnis, kiek saldesnis, bet vis tiek tikrai geras. Aš kartais virdama visai paprastą žirnelių sriubą įberiu pusę šaukštelio cinamono dėl aromato. Pastaruoju metu esu itin susižavėjusi cinamonu ir kardamonu "rimtuose maistuose". Arba įmaišau vieną kitą jogurto šaukštelį.Siūlau išbandyti įvairiausius variantus.    

4 porcijoms reikės:

1 saliero stiebo
1 vidutinio svogūno
2 česnako skiltelių
100 g šaltai rūkytos kaimiškos kiaulienos šoninės arba, jei norite švelnesnio varianto - virto kiaulienos kumpio
2 valgomųjų šaukštų sviesto
1 ir 1/2 vištienos ar daržovių sultinio, geriau ekologiško, kubelių
500 g šaldytų žirnelių
700 ml verdančio vandens (iš virdulio)
Šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos


Trinta žirnelių sriuba su kiaulienos šonine


1. Salierą supjaustykite plonais griežinėliais. Svogūną nulupkite ir supjaustykite stambokais kvadratėliais. Česnaką supjaustykite itin plonai.Smulkiai supjaustykite šoninę.
2. Užkaiskite prikaistuvį ant vidutinio karščio ugnies ir sudėkite sviestą. Suberkite visas susmulkintas daržoves, šoninę, išmaišykite ir pridengę dangčiu troškinkite apie 10 min. Vis pamaišant.
3. Kai praeis 10 min., sultinio kubelius sutrupinkite į prikaistuvį su daržovėmis ir užpilkite 700 ml verdančio vandens. Gerai išmaišykite. Sudėkite žirnius, geriausiai neatšildytus. Sriubą išmaišykite ir užvirkite. Virkite ant nedidelės ugnies dar 10 min.
4. Po 10 min. nukelkite prikaistuvį nuo ugnies. Paskaninkite juodaisiais pipirais ir druska, jeigu reikia. Plakikliu sutrinkite sriubą. Skanaukite :)

Komentarų nėra: