2013 m. balandžio 28 d., sekmadienis

Pasimėgauti sausainiais su pienu, o po to nueiti pogulio

Kepti sausainius yra labai gera. Ne mažiau gera juos išalkusiai valgyti ar dovanoti. Visų mieliausia, kai užuodi jaukų sausainių aromatą, sėlinantį pro orkaitės durų plyšelį į virtuvę, po to į kambarius, galiausiai į laiptinę. To gardaus kvepėjimo prisiminimas vėl ir vėl įkvepia atsiraitoti rankoves, užsirišti prijuostę ir išsikepti sausainių.  




Daugelis mano draugų, kaip ir aš, yra tikrų tikriausi smaližiai: nespėk ant stalo prie arbatos padėti lėkštės su sausainiais, jie tuoj ir išgaruoja. Labai mėgstu paimti saujele sausainių, skaitant knygą. Kaip jau minėjau, sausainiai gali būti džiuginanti dovana artimiausiems, padedanti numalšinti net sielos alkį - tereikia tik su meile iškeptus sausainius sudėti į stiklainį ir perrišti kaspinėliu. Šie sausainiai - būtent taip supakuoti, ir iškeliavo dovanų į Vilnių pas dvi karalaites. 




"Manau, jog pasaulis būtų geresnis, jei visi visi kiekvieną dieną  apie trečią valandą po pietų pasimėgautų sausainiais su pienu, o po to nueitų pogulio, susisukant į savo mėgstamus apklotus", - teigė Barbara Jordan. Praėjęs šeštadienis įrodė, kad taip ir yra. Aplankytų karalaičių namuose gera tiesiog būti, patinginiauti, o prie stalo, kramtant sausainius, netyla juokas. Viliuosi, kad ir Tu išbandysi šį mano truputį stebuklingą žemės riešutų sviesto sausainių su kokosų drožlėmis receptą, o kai jaukus sausainių aromatas pasklis po virtuvę, pajusi, kad nėra tokio labirinto, kuris neturėtų išėjimo.




Aš be galo mėgstu šiuos riešutingus, iš išorės traškius, o viduje trapius, kiek pyragiškus sausainius. Mėgstu ir tai, kad juos iškepti neatima daug laiko. Kartais juos pagražinu: ištirpinu šokolado, kiekvieną sausainį iki pusės pamerkiu į jį, po to apibarstau susmulkintais sūdytais kepintais žemės riešutais ir palieku sustingti.
Jei neturite ar nemėgstate kokosų drožlių, drąsiai jas galite pakeisti džiovintais vaisiais, riešutais ar šokolado gabaliukais.Vienas svarbus dalykas, kepant sausainius, jei esi pradedantysis kepėjas - tiksliai pasverti produktus. 



230 g miltų
100 g kokoso drožlių
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
200 g natūralaus žemės riešutų sviesto
100 g rudojo cukranendrių cukraus
2 didelių kiaušinių
120 g kambario temperatūros sviesto

Žemės riešutų sviesto sausainiai su kokosų drožlėmis

1. Įjunkite orkaitę ir nustatykite 190 C temperatūrą.
2. Minkštą sviestą, vanilinį cukrų, cukrų ir žemės riešutų sviestą sudėkite į indą ir gerai išmaišykite, kad pasidarytų vientisa puri masė, o cukrus ištirptų. Po vieną įmaišykite kiaušinius.
3. Į gautą masę suberkite miltus, kokoso drožles, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Viską išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Įdėkite pusvalandžiui tešlą į šaldiklį.
4. Iš atvėsusios tešlos suformuokite 24 rutuliukus, švelniai paspauskite viršų šakute, kad blyneliai būtų apie 1,5-2 cm storio. Dėkite į skardą, ištiestą kepimo popieriumi ir kepkite apie 12-15 minučių, tada traukite lauk. Neperkepkite. Tiekite su pienu ar nesaldinta arbata.  

4 komentarai:

Indrė rašė...

Naminiai kepiniai yra totalus gėris :) gardžiai atrodo ir labai gražiai tie papuošti šokolado ir riešutų kepurėlėmis :)

Medeja- CranberryJam rašė...

Kaip idomu kad dar ir kokoso drozles naudotos.. manau, kad susigundysiu gana greit pabandyt :)

Simona rašė...

Indre, gėris ir pilveliui, ir sielai, tik gal šonams nelabai, jei dažnai kepi :D Man irgi ties su kepurėlėmis - tikros pamaivos ;)

Medėja, aš vis stengiuosi per dažnai nekepti, man jie yra vieni skaniausių, sunku susilaikyti dar ir dar vieno nesuvalgius :D

Edvinas rašė...

man irgi taip patinka, komfortiškas maistas ir namučiai šilti, ko daugiau ir reikia. dabar kai nusipirkom naują granulinį katilą iš zyz24.lt pasaka namuose