2013 m. balandžio 9 d., antradienis

Balandžio playlist'as

Pastarąją savaitę klausausi ir klausausi ir klausausi šių dainų:

1. Noah And Whale - Blue Skies
2. Noah And Whale - I Have Nothing
3. Passenger - Let Her Go
4. Bon Iver - Skinny Love
5. Edward Sharpe & The Magnetic Zeros - Home
6. Angus And Julia Stone - And The Boys
7. Soley - Pretty Face
8. Ellie Goulding - I Know You Care
9. Ane Brun - The Dancer 

Kai kam šios dainos bus liūdnos, užmigdančios ir nostalgiškos, o man įkvėpėjos, užplūdusių pavasarinių emocijų išreiškėjos, maistas ausims. Mus gaubiantis pavasaris toks šaltas ir nuo sniego gausos atimantis žadą, todėl visai nieko neįprasto, kad norisi kažko ramaus, lėto, apgaubiančio meile ir šiluma.



Kaip sakoma: nėra blogo oro – tik netinkama apranga. Kam skųstis, jog už lango vėl siautėja pūga? Kam išsitraukti iš spintos pavasarinį paltą ir sušalti? Kam palikti skėtį namie, kai dangumi plaukia kritulių pilni debesys? Visi šie klausimai parodo, kad dažnai situacijos pakeisti negalime, bet turime galimybes prie jos prisitaikyti ir pasirinkti nusistatymą tai dienai. Ar dažnai pagaunate save bandančius nukreipti vėją, o ne teisingai nustatyti bures? Kai pasirenkame teigiamą nusistatymą, akimirksniu mūsų gyvenimas pagerėja.



Gyvenimas pagarėja ir užsidarius virtuvėje, kad ir visai trumpam. Šį kartą dalinuosi falafel'ių receptu. Juos, ką tik ištrauktus iš orkaitės, aš labai mėgstu. Su salotomis ir lengvu tahini padažu. Falafel'iai paruošiami tikrai paprastai ir greitai, jei tinkamai susiorganizuoji darbus.



Falafel'iai - tai labai maistingi maltinukai, daromi iš išmirkytų avinžirnių ir/arba pupų. Internete galite rasti receptų, kuriuose siūlo naudoti konservuotus avinžirnius, tačiau to daryti nerekomenduočiau. Keletą kartų naudojau konservuotus avinžirnius ir visus tuos kartus nusivyliau rezultatu: falafel'iai buvo itin minkšti ir irūs. Taip pat niekada avinžirnių neverdu, todėl prieš juos malant visada mirkau bent 12 valandų. Tai tikrai nėra sunkus darbas - užpili pakankamu kiekiu šalto vandens ir palieki per naktį. 



Avinžirnius smulkinu maisto smulkintuve iki rupios tekstūros, taip falafel'ių išorė būna traški, o vidus pakankamai drėgnas. Jei norite falafel'ių itin traškiu paviršiumi, kepkite juos gerai įkaitintame aliejuje, kaip tai tradiciškai ir yra daroma. Aš falafel'ius kepu orkaitėje, įkaitintoje ir išteptoje aliejumi skardoje, apvoliotus sezamo sėklose.



Taigi, manieji falafel'iai gaunasi sveikuoliškas baltymų šaltinis, kuris labai reikalingas tokiems kaip aš - mėsos nevalgytojams. Ir, tiesą sakant, po žiemos, nors į virtuvę dar nėra galimybių iš turgaus ar daržo parsinešti šviežių daržovių, jau norisi mėgautis lengvesniu maistu.
Falafel'iams skaninti geriausiai tinka česnakai, petražolės, truputis kumino, man dar gardu įberti kardamono bei paprikos ir dėl aštrumo ryšelį susmulkintų kalendrų.
Tad pakeliaukime po Artimuosius Rytus... 



4 asmenims
 Paruošimo laikas: paruošimas - 30 min., karštas apdorojimas - 30 min.
Valgyti su: salotomis ir padažu

Falafel'iams reikės:
240 g sausų avinžirnių
2 česnako skiltelių
2 valgomųjų šaukštų susmulkintų petražolių
1 valgomojo šaukšto susmulkintų kalendrų
1/2 vidutinio dydžio svogūno
1/2 arbatinio šaukštelio maltos ugninės paprikos
1/4 arbatinio šaukštelio malto kardamono
1/3 arbatinio šaukštelio malto kumino
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1 arbatinio šaukštelio druskos
1 ir 1/2 valgomojo šaukšto miltų
3 valgomųjų šaukštų vynuogių kauliukų aliejaus
Sezamo sėklų apvoliojimui

Padažui reikės:
1/8 puodelio susmulkintų petražolių
1/4 puodelio sezamų pastos (Tahini)
1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
1 nedidelės česnako skiltelės
1/4 puodelio šalto vandens

Falafel'iai su tahini padažu

1. Pirmiausiai, reikia avinžirnius nuplikyti verdančiu vandeniu tam, kad būtų užkirstas kelias fermentacijos procesui, kuris gali įvykti mirkant avinžirnius; po to avinžirniai yra užmerkiami šaltame vandenyje (vandens reikia bent dvigubai daugiau nei yra avinžirnių) 12-16 valandų (t.y. per naktį).
2. Kitą dieną išmirkusius avinžirnius gerai nusunkite. Juos suberkite į maisto smulkintuvą, kartu sudėkite susmulkintą česnaką, petražoles ir kalendras. Susmulkinkite šiuos ingredientus iki itin mažyčių trupinių, tačiau tai darykite atsargiai, jog masė nesigautų minkšta kaip košė. Jei neturite maisto smulkintuvo, naudokite mėsmalę (smulkų sietelį).
3. Mažais kvadratėliais supjaustykite svogūną. Į dubenį suberkite susmulkintą svogūną, avinžirnių masę, prieskonius, sodą, druską, miltus ir aliejų. Viską gerai išmaišykite mediniu šaukštu arba ranka. Dubenį su falafel‘ių mase uždenkite maistine plėvele ir palikite pastovėti šaldytuve mažiausiai vienai valandai. Aš dažniausiai falafel‘ių masę pasiruošiu iš ryto, taigi, grįžus namo po darbo, belieka tik iš šaldytuvo ištraukti dubenį, suformuoti falafel‘ius ir juos iškepti.
4.Falafel‘ius (vienam falafel‘iui – du valgomieji šaukštai masės) formuokite drėgnomis rankomis ir apvoliokite sezamo sėklose. Orkaitę įkaitinkite iki 190 C. Skardą gausiai ištepkite aliejumi ir pakaitinkite orkaitėje. Įkaitusią skardą atsargiai ištraukite iš orkaitės ir sudėkite falafel'ius. Kepkite apie 30-35 minutes, kol falafel'iai gražiai apskrus. Kol falafel'iai kepa, paruoškite salotas ir padažą.
5. Padažui į maisto smulkintuvą sudėkite visus išvardintus ingredientus ir viską gerai sutrinkite. Jei reikia, pagardinkite druska.
6. Salotoms sumaišykite agurkų, pomidorų, salotų lapų su alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, trupučiu pipirų, druskos ir cukraus.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Puikūs falafeliai išėjo! Ačiū už gerą receptą. Prieš tai kai gaminau - subyrėjo, tad ilgam buvo atšokęs noras vėl terliotis su jais. Šįkart rezultatas buvo vertas pastangų. Ir padažas - gerulis!

Simona rašė...

Kaip man smagu, kad receptai, kuriuos mėgstu, suranda vietą ir kitų virtuvėse. Ačiū už laiką, kurį skyrei tokiems gražiems žodžiams. Kaip tik, priminei man, kad reikia pasigaminti ir pačiai, kuriems pietums ;)