2013 m. balandžio 23 d., antradienis

Apie bulves su lupena ir pavasario tvarkymusis

Kai ore maišosi degančių lapų ir šakų kvapas, mano akys nukrypsta į bulves, kurios - greičiau žiemos, o ne pavasario, maistas. Visgi tikriausiai daugelis iš vaikystės atsimena žarijose keptas bulves su lupena, kurios būdavo valgomos po pavasarinių aplinkos tvarkymųsi.



Tie tolimi lengvumo pritvinkę, nesiskubinantys pavasario vakarai. Išsikūrenus laužui, senelis išžarstydavo žarijas, sudėdavo bulves kur giliau ir užkasdavo išdagomis. Ir nekantru širdyje, nesuvaldomai nekantru. Vis dėlto laukdavau, o tas laukimas, kai pagalvoju, ne toks jau nuobodus. Šokinėjant per žarijas, per deginančiai raudoną angliukų juostą. Šokinėji ir jauti visą paukščio skridimą. 
 

Kai atrodydavo, kad įgilėjusio vakaro vėsuma nuvarys namo, vidury daržo iš blėstančių žarijų, senelis iškasdavo apanglėjusias bulves. Taip vidury daržo. Prapjovę kietą lupeną, garuojantį bulvės minkštimą užtepę naminiu sviestu, gausiai apibarstę druska, valgydavome.
Tie artimi sustingę pavasario vakarai: peršti, taip peršti nuo karštų bulvių nudegę suodini pirštų galiukai.      




2-4 valgytojams
Patiekimui: pomidorų 
 
4 didelių bulvių (apie 160 - 200 g viena)
4 arbatinių šaukštelių sviesto + 1 valgomojo šaukšto ištirpinto sviesto
2 valgomųjų šaukštų grietinės
15 - 20 česnakų laiškų
150 - 200 g ožkų pieno sūrio (nebrandinto)
1 didelio kiaušinio
Druskos ir maltų juodųjų pipirų
Aliejaus

Bulvės keptos su lupena ir įdarytos ožkų pieno sūriu

1.Bulves gerai nuplaukite, nusausinkite, aptepkite aliejumi ir sudėkite į folija išklotą kepimo skardelę. Kepkite apie vieną valandą ar valandą su puse iki 190 C įkaitintoje orkaitėje, kol, įbedus į bulvę peilį, nesijaučia pasipriešinimo.
2.Karštas bulves perpjaukite per pusę, šaukšteliu atsargiai išgremžkite vidų, nepraduriant lupenos.Gausite 8 "laiveliu".
3. Šakute sutrinkite karštas bulves su sviestu, kol sviestas ištirps. Įmaišykite grietinę ir sutrupintą ožkų pieno sūrį, kol masė taps vientisa.
4. Susmulkinkite laiškus, įmaišykite į bulvių masę, pagardinkite druska (apie 1/2 arbatinio šaukštelio) ir maltais juodaisiais pipirais. Gerai išplakite kiaušinį ir įmaišykite į bulvių masę.
5. Įdarykite bulvių "laivelius" pasiruoštu įdaru, aptepkite ištirpintu sviestu ir kepkite 20-30 minučių iki 190 C įkaitintoje orkaitėje.Labai skanu ką tik ištrauktos iš orkaitės su pomidorais.

Komentarų nėra: